maanantai 8. elokuuta 2016

Lupaus - Kerstin Gier

Tänne ei ole kyllä nyt kirjoiteltu ollenkaan liiaksi! Inspiraatiota ei ole ollut siis ollenkaan, innostus tähän blogiin 0%.. Toinen blogi on sentään pysynyt aktiivisena, ja suunnitelmissa olisi vielä kolmaskin blogi. Miten siinä sitten käy?!
Tosiaan tämä blogi saattaa olla se kaikkein hiljaisin, varsinkin, kun koulut tässä ihan nurkan takana kolkuttelevat. Kirjoja tulee kyllä luettua, mutta niistä kirjoittaminen jää yleensä muutamaan lauseeseen vihkossa, jossa pidän kirjaa lukemistani kirjoista, että pysyn edes jotenkin kartalla. Mutta yritetään nyt sitten uudestaan aloittaa tämän blogin ylläpitämistä, jos se insipiraatio sieltä sitten tulisi ;) Nyt kuitenkin itse kirjaan --> !

Lupaus - unien ensimmäinen kirja

Kerstin Gier
Gummerus
341 sivua
Joululahjaksi saatuGierin kirjat eivät olleet minulle tuttuja ennestään, ja suurella mielenkiinnolla lähdin sitten kokeilemaan kyseistä kirjailijaa. Ilmeisestikin kyseessä on trilogia, mutta tiedä sitten, käykö niin kuin Veronica Rothin sarjassa (en ole itse lukenut), että trilogiaan ilmestyykin sitten neljäs, itsenäinen osa. Koskaan ei tiedä! Kerstin Gier oli minulle siis aivan uusi kirjailija, enkä ollut hänestä koskaan kuullutkaan - mikä synti ja häpeä. Todellakin oli korkea aika kokeilla tätä sarjaa, ja se todellakin kannatti!

Kirjan päähenkilön, Liv Silberin elämän suurin tarina alkaa, kun hän joutuu muuttamaan Lontooseen äitinsä uuden miehen takia. Mukana tulevat myös Livin pikkusisko Mia, sekä heidän lastenhoitajansa. Pian hän tutustuu uusiin sisarpuoliinsa, Graysoniin ja tämän siskoon. Pian selviää, että Grayson kuuluu koulun suosituimpaan porukkaan, jota kaikki väistävät ja vislailevat ihailevasti perään. Tämä porukka ei kuitenkaan ole se kaikkein mutkattomin ja turvallisin, mutta joka tapauksessa Liv tähän porukkaan ajautuu pikkuhiljaa, osittain myöskin uniensa saattelemana... Silber alkaa nähdä outoja unia pian Graysonin tapaamisen jälkeen, ja mikä karmivinta, pojan porukka juttelee asioista, jotka tapahtuivat vain unissa. Unet ovat liian todentuntuisia, ja niissä seikkaillaan todellisissa paikoissa, hautausmaalla suorittamassa rituaaleja, sekä hiukan epätodellisimmilla pimeillä käytävillä, jotka jatkuvat ja jatkuvat...
Homma muuttuu vielä monta kertaa pahemmaksi, kun Liv tajuaa, että entä sitten, jos unet olisivatkin tosia, tarkoituksellisia ja tarkoituksettomia, hallitsemattomia. Mutta puhdas maalaisjärki väittää hanakasti vastaan ja väittää, että eiväthän unet oikeasti voi olla tosia. Eivähän?
Lopulta Liv pääsee selville salaisuudesta, mutta eihän se ihan niin yksinkertainen olekaan... Hän suostuu olemaan mukana pelissä, todellisessa ja mielikuvituksellisessa, järjettömässä tarinassa, unen ja valveen rajamailla. Voiko tästä selvitä edes hengissä?

Gierin punoma juoni ja intohimo, jolla hän on tämän kirjan kirjoittanut, loistaa läpi tekstin, sekä pitää vankinaan ensimmäisestä sanasta viimeiseen pisteeseen asti. Kun joku asia selviää, on toisessa sitten kaksi kertaa enemmän selvitettävää kuin edellisessä.
Ilmassa on koko ajan vähintäänkin hienovaraista jännitystä, joka välillä salpaa hengen ja välillä saa huoahtamaan helpotuksesta. Tätä kirjaa lukiessa sukelsin syvälle kirjan tarinaan, eikä merenpohjasta ollut enää nousua ennen kirjan loppumista - jos silloinkaan!
Juoni on koottu niin, ettei lukemista kertakaikkiaan voi lopettaa, on vaan pakko lukea aina vaan eteenpäin pystymättä edes hidastamaan tahtia. Rikas kieli ja hyvät sanavalinnat ovat selvästi Kerstin Gierin vahvuuksia, ja usein nämä sanavalinnat saavatkin hymyilemään kirjaa lukiessa. Välillä ne tosin kauhistuttavat juonen edetessä, mutta kaikesta selvitään:)
Loppua kohden koko kirjan ajan kasattu juoni tiivistyy ja tiivistyy, kunnes lopulta poksahtaa ilmapallon tavoin, johon työnnetään hammastikku väärään paikkaan. Tosin jännitys ei edes lopu kirjan loppumetreillä, vaikka se poksahtaakin. Jotain pelottavaa jää ilmaan - tiedä sitten, selviääkö kaikki seuraavassa osassa.
Kirja on täynnä lempeä, vauhtia & vaarallisia tilanteita, jännitystä, sekä kunnon kirjan tavoin myös hiukan rennompia ja ei-niin-jännittäviä kohtia. Kaikki on lähes täydellistä, kirjoitusvirheitäkään ei löydy etsimälläkään!

Henkilönä erityisesti Liv Silber miellyttää - ja ärsyttää - samanaikaisesti. Jokin hänen luonteessaan on ihailtavaa. Ehkäpä se mielenkiinto uusia asioita kohtaan, sekä arvoistusten ratkomisen intohimo tekevät hänen henkilöhahmostaan niin kiinnostavan.
Puhumattakaan sitten Graysonista, joka nappaa Livin pikkusiskokseen, ja yrittää suojella tätä peliltä ja sen mukanaan tuomilta vaaroilta. Kaikki ei kuitenkaan ole selvää, tai sitä, miltä näyttää...
Kun Livin ja Henryn kemiat kohtaavat, haluaa Grayson suojella Liviä yhä enemmän, mikä tietenkin ärsyttää tätä omapäistä kirjan päähenkilöä, joka ei todellakaan halua tulla käsketyksi. Erityisesti Graysonia huolestuttaa se, että Liv Silber on mukana pelissä, mutta onko siihen aihetta?

Kirjan mahtavuudesta huolimatta olisin kaivannut kirjaan enemmän toimintaa ja lisää mysteereitä & salaisuuksia, sillä satunnaisesti tuntui tulevan vähän tylsähköjä kohtia. Äskeinen lause saattaa sotia aikaisempaa tekstiä vastaan, mutten osaa ilmaista asiaa sen selkeämmin.

" Todellisuudessa se on vasta alkanut "

4 kommenttia:

 1. Todella kivalta kirjalta tuo vaikuttaa^^ Mutta tuo kuva on vaan jotenkin hassusti, en tiedä näyttääkö se siltä vain koneellani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kannattaa sunkin lukea :) Vaihdan vähän tuota kuvaa & sen asettelua niin näyttää paremmalta ;)

   Poista
 2. Tämä on IHANA!! Aina kun joku puhuu/kirjoittaa Gieristä, olen aivan täpinöissäni. Gier on varmaankin lempikirjailijani tällä hetkellä John Irvingin ja Patrick Rothfussin rinnalla. Luethan jatko-osatkin? :3 Rakkaus ei katso aikaa on muuten myös aivan mahtava trilogia.

  P. S. Blogiasi on kiva lukea, kun kirjoitat niin hyvin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tämä on aivan ihana! Gier kuuluu myös minun lempikirjailijoihin aivan ehdottomasti Walter Moersin & Annukka Salaman kanssa :D Ehdottomasti luen jatko - osatkin, toinen näistä on jo kotona kirjahyllyssä! Kolmas pitää vaan hamstrata mahdollsimman pian...
   Kiitos, ihana kuulla, että miellyttää :)!

   Poista