maanantai 18. tammikuuta 2016

Uinuvien kirjojen kaupunki

Kirjailija: Walter Moers
Kirja: Uinuvien kirjojen kaupunki
Kustannusosakeyhtiö: Otava
Sivut: 522


Kirjastosta lainattu!


Blogin puolella on ollut hiukan hiljaisempaa, sillä olen lukenut yhtä parhaista kirjoista ikinä! Kuten ylempää jo näkeekin, on kyseessä saksalaisen Walter Moersin kirja, Uinuvien kirjojen kaupunki. Kirjastossa tämä kirja oikein hyppäsi syliin, ja onneksi hyppäsi- muuten tämä mahtava kirja olisi jäänyt lukematta!

Kirja kertoo eräästä herkästä runoilijasta, Hildegunst von Mythenmetzistä, joka on siis samalla kirjailija, lohikäärme ja runoilija. Kun hänen runokumminsa kuoli, hän sai käsiinsä maailman historian mahtavimman käsikirjoituksen. Hän lähtee selvittämään sen kirjoittajaa tarunomaiseen kaupunkiin, Kirjalistoon. Siellä hän kohtaa ongelmia toisensa perään, mutta hän selviää niistä kaikista. Matkan varrella, ja Kirjalistossa hän kokee yllätyksiä toisensa perään, eikä lopulta enää tiedä, keneen voi luottaa.

Kirja imaisee jo heti alussa mukaansa, ja juurikin se alku herätti mielenkiintoni tätä kirjaa kohtaan. En sitä alkua paljasta, mutta voin sanoa sen imaisevan mukaansa paremmin kuin mikään muu! Kirjassa pidin erityisen paljon kirjailijan tyylistä kirjoittaa- kuvailua oli paljon. Itse asiassa todella paljon, sillä yhden hahmon kuvailua saattoi olla yli yhden sivun verran. Juurikin tämän mahtavan kuvailun ansiosta pääsin mukaan kirjaan, ja tunsin olevani kirjan päähenkilö, Hildegunst on Mythenmetz. Tunsin kaiken, minkä hänkin tunsi. Pääsin sulautumaan kirjaan mukaan. Näin sen tapahtumat silmissäni kuvailun ansiosta.

Toinen asia, mikä kiinnitti huomioni, olivat nimet. Ne oli niin taitavasti keksitty, että Huhhuh! Ne kuvastivat täysin henkilöiden luonnetta, ne saattoivat olla pelottavia, tai kieroja. Niitä kaikkia yhdisti kuitenkin yksi tekijä: ne kaikki olivat todella hauskoja, ja nostivat hymyn huulille!

Kolmas asia puolestaan oli kirjan juoni. Se eteni hyvin kuvailun myötä, ja ei tätä lukiessa päässyt kyllä kyllästymään hetkeksikään! Ja vaikka se olisikin ollut vaarana, heti parin sivun päästä tulisi seuraava juonenkäänne, joka saisi kuoppaamaan tylsät ajatukset kirjan lukemisen lopettamisesta. Aivan mahtava kirja!

Minulla ei ole tästä kirjasta kertakaikkiaan yhtään mitään negatiivista sanottavaa! Se oli niin täydellisesti ja mukaansatempaisevasti kirjoitettu, että siitä ei voi kirjoittaa ylös mitään negatiivista, eikä edes rakentavaa palautetta. Voisin hehkuttaa kirjaa, ja kirjailijaa vaikka maailman ääriin, mutta en pysty tekemään sitäkään. Minulta loppuvat sanat, millään ei voi kuvata sitä taitoa, millä tämä kyseinen kirja on kirjoitettu!

Jos harkitset kirjan lukemista, sille kannattaa varata hyvin aikaa. Täytyy olla aikaa nauttia kirjallisuuden hedelmistä. Uskon, että tämä kirja ruokkisi aikuisenkin mielikuvitusta, ja uskon monen huumorintajuisen, ja kirjoihin eläytyvän ihmisen pitävän tästä kirjasta. Voin vain kuvitella itselleni tällaisen kirjoitustaidon!

Tämän kirjailijan kirjoista tullaan näkemään vähintäänkin yksi kirja, sillä ostin tälle kirjakaupasta jatko- osan. Odotukset ovat korkealla, katsotaan, täyttyvätkö ne!

4 kommenttia:

 1. Oletpas hyvä kirjottamaan kirja-arosteluja

  VastaaPoista
 2. Yksi ystäväni on suunnilleen pakottamassa minua tämän kirjan pariin :D Vaikuttaa kyllä hyvältä niin kuulemani kuin arvostelusikin perusteella.

  Sinulla on kiva kirjablogi, liityin lukijaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue vaan, hyvä kirja on:D Ja kiitos ihan superisti!

   Poista