sunnuntai 9. elokuuta 2015

#9 Matilda

Pitää nyt jonkinlaista tekstiä väsätä, kun ei ole pitkään aikaan tullut postausta. Tämän kirjan olen lukenut moneen kertaan, mutta tässä lähiaikoina en ole sitä lukenut, joten arvostelu tulee puoliksi ulkomuistista:). Yritän näitä arvosteluja jonkin verran väsäillä, mutta lähiaikoina luetuista kirjoista ei varmaankaan tule, sillä itse en pitänyt kyseisistä kirjoista ollenkaan.
Tällä hetkellä olen lukemassa Joanna Nadin kirjaa Hanki elämä& Haku päällä, Rachel Riley. Siitä kirjasta tulee luultavasti arvostelu, kunhan saan sen luettua loppuun.

Matilda- kirjan kansi, josta on monia erilaisia versioita.
Kirjailija: Roald Dahl
Kuvittja: Quentin Blake
WSOY
240 sivua


Kirjan juoni/ osa lainattu kirjan takakannesta
Matilda on ihmelapsi, suorastaan nero, joka jo alle 5- vuotiaana luki klassikkoja ja ymmärsi Hemingwayta ja Dickensiä paitsi herkkyytensä, myös säkenöivän älynsä ansiosta. Mutta vanhempiensa mielestä hän oli jo tuolloin lähes sietämätön kiusankappale. Asiakkaitaan huijaava autokauppias- isä ja tukkansa valkaissut turhamainen äiti toivottaisivat Matildan mieluiten niin pitkälle kuin pippuri kasvaa. Myös neiti Thrunchbullin, koulun rehtorin, mielestä Matildaa ja muita oppilaita on syytä rangaista turhia kainostelematta. (Lue kirja, tai katso Matilda ja lasten kapina- elokuva, niin ymmärrät).
Mutta Matildallapa on vastalääkkeenään poikkeukselliset henkiset kykynsä. Hän keksii, kuinka pelastaa ihana opettajansa neiti Honey koulun hirviömäisen rehtorin kynsistä.

Pätkä kirjasta
Eric kiljui kovemmin kuin koskaan ja polki ilmaa jaloillaan.
Matilda ei ollut koskaan nähnyt poikaa, saati ketään muutakaan roikotettavan ilmassa pelkästään korvista. Neiti Honeyn tavoin hän oli varma, että korvat irtoaisivat hetkenä minä hyvänsä niihin kohdituvan painon vuoksi.
Truncbull huusi: >> Sana vuoat tavataan V...U...O...A...T. No, tavaa nyt senkin syylä!<<
Eric ei aikaillut. Katsellessaan Rupertia joitakin minuutteja sitten hän oli oppinut, että mitä nopeammin vastasi sitä nopeammun vaupautui. >> V...U...O...A...T- vuoat!<< hän kiljui.

Oma arvostelu
Matilda- kirja on yksi lempikirjoistani sen hauskuuden ansiosta. Kyseisen kirjan olen lukenut lähemmäs 9 kertaa, ja aina se jaksaa naurattaa! Roald Dahl on todella hyvä kirjailija, ja suosittelenkin hänen kirjojaan kaikille, jotka tykkäävät lukea, ja varsinkin, jos eivät:). Tämä kirja nostaa aina hymyn huulilleni, ja piristää päivääni! En oikeastaan keksi kirjasta negatiivista sanottavaa, jos nyt totta puhutaan, niin tämä kirja on vain paras!
Matilda- kirjasta on tehty elokuva, Matilda ja lasten kapina, joka kannattaa myöskin katsoa, ihan hulvatonta menoa:)! 

2 kommenttia: